Word Danspartner van Dance for Health

Met jouw steun kunnen we de komende jaren het verschil blijven maken in nog meer levens van mensen met chronische bewegingsbeperkingen.

Als we niet blijven ontwikkelen en prikkelen dan verwordt een dansles tot een herhaling van bewegingen en verliest het zijn effectiviteit. Nieuwe impulsen zijn nodig om dansers uit hun comfortzone te halen en hun creativiteit verder te stimuleren. De docent geeft de danser richting in het artistieke proces, begeleidt hen in improvisatieoefeningen, waarbij het de danser zijn eigen beweging vindt.

Donaties van Danspartners komen ten goede aan onderzoek naar nieuwe technieken, het bijscholen van onze inmiddels 40 gecertificeerde docenten en het mogelijk blijven maken van de ruim 30 lessen in Nederland voor Multiple Sclerose, Parkinson en reuma. Daarnaast bouw je als Danspartners samen met de dansers, docenten, deskundigen en ambassadeurs mee aan de Dance for Health-community in Nederland. Waarmee we dans voor nog meer mensen bereikbaar kunnen maken.

Als Danspartner kun je jaarlijks een vaste bijdrage leveren van 20 euro, 35 euro of 50 euro. Daarnaast is het mogelijk om een eenmalig schenking naar keuze te doen.

“Stiekem vind ik dat ik weer een beetje normaal ben, gewoon zonder ziekte. Dat is natuurlijk niet zo, maar soms vergeet ik nu dat ik een ernstige ziekte heb die me beperkt in heel veel. Het dansen speelt hierbij de hoofdrol. Als ik thuis dans ben ik heel dicht bij mijn gevoel. Door de mooie muziek, die ik heb ontdekt in de danslessen, kan ik voelen hoe het met mij en mijn MS gaat op dat moment. Ik kan mijn lijf beter aanvoelen dan voorheen en ik weet ook beter wat er nodig is.
Het is leuk en ondertussen train ik mijn lijf: Win – Win.”

 

— Esther de Vos
Danser met MS

Van patiënt naar danser

Acht jaar geleden kreeg initiator Marc Vlemmix de diagnose Parkinson. Ruim twee jaar wist hij dit te negeren, totdat het niet meer anders kon. Op dat moment leerde hij de kracht van dans kennen. Op de dansvloer wierp hij zijn Parkinson ‘harnas’ van zich af en leerde hij met zijn ziekte om te gaan.

Want dat is wat we doen bij Dance for Health. We veranderen ons perspectief. We gooien het stempel ‘patiënt’ van ons af en gaan dansen. Vanuit de visie dat niemand aan de zijlijn hoeft te staan, dat iedereen, ongeacht zijn beperkingen, ertoe doet én altijd zelf het heft in handen kan houden. In de danslessen van Dance for Health trainen wij fysiek ons lichaam op balans, houding en flexibiliteit en herwinnen wij het vertrouwen in ons lijf. Dansen maakt het verschil tussen leven en overleven voor mensen die dagelijks de impact ervaren van een chronische en progressieve bewegingsaandoening. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de omgeving.

Met Marc dansen er nu al 350 mensen in het hele land. Elke week zien we nieuwe mensen opbloeien en de kracht vinden in zichzelf. Om dit de komende jaren nog meer mensen te laten ervaren hebben we jouw hulp nodig. Wordt Danspartner en maak met een financiële donatie het verschil in de levens van honderden mensen met Multiple Sclerose, Parkinson en reuma.

“Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe ongelofelijk vernuftig je eigen lijf eigenlijk is? Opstaan, de kraan opendraaien, afdrogen, dopje van de tandpasta, knoop van broek, en snel een kop koffie nemen. Herkenbaar? Waarschijnlijk heb je er nooit echt over nagedacht, want alles gaat vanzelf. Door mijn Parkinson gaan al die handelingen niet vanzelf, of zelfs helemaal niet. Je lijf laat je geleidelijk aan in de steek, heel stiekem. Zo gaat het met Parkinson. In beginsel doet alles het nog wel, maar alles gaat trager en minder automatisch. Dan blijkt dat het daadwerkelijk mogelijk is om zelfs een lichaam als de mijne, waarin al acht jaar Parkinson huist, zodanig te trainen dat het zich in onverwachte en positieve manier verruimt in zijn bewegingsvrijheid. Dat zelfs wanneer je lijf door de ziekte achteruitgaat, het mogelijk is om door discipline, training en passie mijn ‘dansers-lijf’ te ontwikkelen en te verrijken in zijn mogelijkheden.”

— Marc Vlemmix
Initiator stichting Dance for Health