Docenten

Alle docenten bij Dance for Health hebben een interne opleiding gevolgd binnen de Dance for Health Academy.

Jaarlijks volgen zij bijscholingsdagen om hun certificaat te verlengen. Hier worden zij op de hoogte gebracht van ontwikkelingen uit het internationale werkveld en resultaten uit het (artistieke) onderzoek vanuit het Huis voor Dans & Gezondheid.

Anke Ottema

“In mijn lessen wil ik graag dansers zien genieten. Bij iemand een ontwikkeling zien, dat is voor mij eigenlijk waar het om draait, en als dat lukt dan is dat puur genieten of zelfs kippenvel. Wat mij in het bijzonder aantrekt in Dance for Health is de nieuwsgierigheid, het samen ontwikkelen en zoeken naar mogelijkheden.”

Annemarie Labinjo

“Dans verbindt, geeft energie en maakt blij. Dance for Health staat voor mij voor de kracht van je lichaam ervaren op een prettige en plezierige manier. Hierdoor worden mogelijkheden gecreëerd waardoor je je beter, fitter en energieker kan gaan voelen.”

Inge Duijts 

“Ik wil graag mijn kennis en enthousiasme overdragen en hoop op deze manier een zinvolle bijdrage te leveren aan de gezondheid en het algeheel welzijn van de dansers. Dans en beweging verrijken mijn leven enorm, naast het super effect op mijn lichamelijke welzijn, geeft het bewegen mij geestelijk meer kleur en diepgang.”

Katerina Dietzova

Louise Rutten

“Bij Dance for Health komen dansers in beweging door muziek en verbeelding. Fysieke beperkingen zijn geen belemmering om elkaar te ontmoeten in dans en het lichaam in conditie te houden. In mijn lessen nodig ik mensen uit op een veilige manier de mogelijkheden van hun lichaam te ontdekken.”

Madeleine Benjert

“Mijn leven staat in het teken van de dans. Het mooiste wat ik tot nu toe heb mogen doen is lesgeven voor Dance for Health: Delen van mijn kennis, doorgroeien en verdiepen in mijn vak en als mens. In mijn lessen ben ik de grote verleider die mensen tot hun eigen unieke dansbeleving brengt waardoor men bezig is met hun mogelijkheden, niet met hun onmogelijkheden. Het resultaat is verrijking in kwaliteit van leven, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Dit geldt voor de deelnemende dansers maar zeker ook voor mijzelf.”

Sandra Höpfner-Buchnitzki 

Dido Mirck 

“Het is een geweldige uitdaging om mensen uit hun schulp te helpen kruipen en de wereld in te laten dansen, om zo zichzelf, en daarbij dus hun hele wezen, inclusief hun lichaam te omarmen. Ik hoop een veilige inspirerende omgeving te creëeren waar elke danser of bezoeker zichzelf kan zijn. Waar hij zijn lichaam herontdekt en kan genieten van alle mogelijkheden die het samenzijn, de ruimte en de muziek met zich meebrengen.”

Marleen Dieperink 

Petra de Pooter

Simone Siemons

“Het lesgeven bij Dance for Health geeft mij erg veel energie. Het is fantastisch om mensen door mijn passie dans zich vrolijker, flexibeler en sterker te laten voelen. Mijn lessen zijn vooral geïnspireerd op verschillende soorten muziek omdat je hiermee ook al je verschillende dansers in de les tegemoet kunt komen. Ook gooi ik er af en toe een verzoeknummer in en dat geeft weer extra dansplezier.”

Megan de Vries

“Dans gaat niet alleen om het mooie plaatje, dans zorgt voor soepele spieren en gewrichten, kracht, coördinatie, balans en verbinding. Iedereen is anders en iedereen ervaart dans anders. Dat vind ik het mooie bij Dance for Health. Elke les is anders omdat de dansers elke dag anders in hun vel zitten.. en dat is goed! In mijn lessen neem ik je d.m.v. muziek mee, alle kanten op. Van het Zwanenmeer tot een discofeestje en weer terug. Verzoekjes op z’n tijd maken de lessen nog interessanter en geven een positief en blij gevoel, wat we dan met elkaar kunnen delen! Het motto ‘Stop niet met dansen omdat u ouder wordt, u wordt pas oud als u stopt met dansen’ spreekt mij dan ook heel erg aan.”

Wilma Vreeling 

Natalie Lewin 

“Lesgeven voor Dance For Health is inspirerend! De mooie leslocaties, de muziek en de fijne sfeer geven de deelnemers de kans hun dagelijkse besognes even te vergeten. Ik hoop in mijn lessen iedereen weer te laten voelen hoe fijn bewegen kan zijn.”

Anna Bruggeman 

Marleen van Haastrecht 

Lousanne Tangelder

Ineke van Wijngaarden

Saskia Hanewinckel

“Over de hele wereld wordt gedanst. Om te vieren, om te rouwen, om te genieten, om in vorm te komen. Hoe mooi is het dan, dat wanneer je geconfronteerd wordt met je lichaam dat niet meer doet wat jij wilt, toch weer te kunnen dansen? Bewust om te gaan in beweging met dat waar jij je goed bij voelt, waar je blij van wordt, wat je met elkaar kunt delen. Dat is prachtig en dat is de kracht van dans!”

Melissa Kramer

Sabine Woertman

“Even geen patiënt zijn, maar danser, samen bewegen op mooie muziek! Dat geeft energie, plezier en verbinding, ook buiten de les, tijdens de rest van de week kunnen de dansers dit gevoel oproepen.

Als docent en mede patiënt vind ik het een voorrecht dat ik mijn praktijk kennis mag over dragen, en daarmee de groep kan stimuleren om in beweging te blijven, en ze te laten ervaren dat iedereen kan dansen!”

Els Reijn 

“Dansen geeft verbinding, ontspanning en heel veel plezier met elkaar. Met de nadruk op genieten merken de dansers na afloop dat ze haast ongemerkt heel veel hebben gedaan aan hun houding en beweging en dat het ze goed doet.

Die combinatie van samen genieten met een positief effect op houding en mobiliteit maakt de lessen zo bijzonder en geeft zoveel meer dan alleen oefeningen kunnen doen. Dansers geven aan dat ze zich vrij en gelukkig gaan voelen.”

Monique Benthin 

Ria Hildebrand

“Het lesgeven bij Dance for Health geeft mij als docente enorm veel voldoening. Ik mag ervaren hoe de dansers zich openen, plezier hebben en enthousiast naar huis gaan. Ondanks fysieke beperkingen wordt er zowel lijfelijk als innerlijk dansant bewogen. Wat een vreugde om  een dansles samen aan te gaan!”

Ineke Meek 

“Wat is het heerlijk om mensen te zien genieten en vol overgave te zien dansen op muziek. Samen dansen creeren en ook nakletsen is een ideale combinatie voor mensen met MS, Reuma en Parkinson. Even niet hoeven uitleggen dat niet alles meer vanzelf gaat en uitwisselen wat nog meer fijne activiteiten zijn om te doen. Ik vind het een voorrecht om dit mee te maken en te begeleiden”

Berdy Maertens-Stoof

Francesca Peniguel 

“Dans is een universele taal, iedereen kan van dans genieten. Wij hebben geen woorden nodig, ons lichaam spreekt. Alles mag. Dans geeft de ruimte voor ontdekking, nieuwsgierigheid, van onze lichaam en geest, om in het nu-moment te zijn. Te voelen wat wij kunnen doen in plaats van wat wij niet kunnen doen.

Dans is niet alleen fantastisch voor balans, coördinatie, spierkracht, fitness, en soepelheid maar nog veel meer. Met dans gebruiken wij lichaam en ziel. Het is meer als een oefening, het brengt bewustzijn terug in ons lijf, ons zelf. De dansers kunnen hun zelf zijn, in plaats van patient.”

Lianne Jacobs

Mirrit Willems-van Zonneveld

“Dansen maakt dat je kan ‘zijn’ in het nu, met dat wat er is, in verbinding met jezelf en met elkaar. Muziek, verbeelding, jezelf (her)ontdekken, uitdagen, ademen, contact maken, alles is goed, je vrij voelen en zo veel meer. Dans laat je energie weer stromen en brengt je terug naar je kern.”

Feline Bentvelzen

Carmen van Noort 

“Dans geeft plezier, positiviteit en verbinding. Dit is duidelijk te zien bij de dansers in deze les. De dansers kunnen zichzelf zijn en (her)ontdekken de mogelijkheden van dans en beweging. Dansen maakt mij, maar ook zeker mijn dansers blij!”

Inez van Heijningen

Lia Bik 

Brenda van der Does 

“Iedere les weer lijkt het alsof er een stukje magie ontstaat in het lokaal. De ontspannen sfeer en de fijne energie tussen de dansers maken het makkelijk om in de les oprecht open te staan voor elkaar. Graag creëer ik rust, plezier, ruimte voor eigenheid en lichaamsvrijheid binnen de lessen. ‘Free your mind and the rest will follow.’ “

Saskia Kamphuis

“Van tevoren had ik niet kunnen bedenken dat lesgeven aan mensen met MS, Parkinson en reuma me zo zou ontroeren. Ik zie en hoor dan bv. terug dat iemand sinds 10 jaar weer kan dansen en nooit had gedacht dat ze dat nog zou kunnen. Een ander komt lopend met een stok binnen en verlaat de danszaal weer zonder stok en een lach op het gezicht. Dansen is heerlijk, je wordt er blij van.”

Connie Franssen

“Ik zie mensen met Parkinson in beweging komen, gezichten gaan open, ogen stralen, het lijf wordt soepeler en zelfvertrouwen groeit.  Mensen in beweging brengen. Ik doe niets liever.”

Hanneke Vollemans 

Saskia de Bruin

“Ik hou van dansen zolang ik me kan herinneren. Leven is bewegen en bewegen is leven. Muziek helpt daarbij, want muziek opent de weg naar ons gevoel, naar onze emotie. Het woord ‘emotie’ komt van het Latijnse woord ‘emovere’ wat betekent: doen bewegen. Onze emoties doen ons bewegen. De oorspronkelijke betekenis van het woord dans is “een beweging die vol is van betekenis”. Voor mij is dans een manier om meer tot leven te komen en jezelf uit te drukken op je eigen manier, zoals alles in de natuur dat ook doet. Dit wekelijks te beoefenen brengt vitaliteit, levensvreugde en verbondenheid; met jezelf, elkaar en met het leven in en om ons heen. Het is een levenskunst. Ik nodig je van HART-te uit om te dansen met alles dat je bent.”

Marjolein Palthe 

“Dansen maakt het leven lichter en zorgt dat je energie weer gaat stromen. Dansen is nieuwsgierig zijn, ontmoeten, ontdekken. Samen genieten van beweging en muziek. Genieten van jezelf en de schoonheid van de danser in jou. Ook, en juist als bewegen niet (meer) vanzelfsprekend is. Ik weet geen betere manier om de vriendschap met je lijf en het leven te verdiepen dan door samen te dansen!”

Janna Verdonk

“Dansen is voor mij loslaten van alles wat er in je hoofd speelt. Dans is je laten meevoeren door de muziek, je fantasie de vrije loop laten, ergens anders terecht komen. Dit samen met anderen laten gebeuren geeft plezier en energie. Ik wil graag een prettige, veilige omgeving bieden waar elke danser dit kan ervaren.”