Overig

Zaterdag 21 mei was het Topshuis van Rijkswaterstaat – de Oosterscheldekering en Bezoekerscentrum Nationaal Park Oosterschelde – het startpunt en een meeting-point van het versterken van de Vitaliteit en beleving in de Delta.

“De samenwerking tussen Beleef de Deltaroute, Instituut voor Natuur Educatie (IVN), de Vitale Revolutie en de Cycle Challenge Schouwen – Duiveland werd al gauw een zwaan-kleef-aan project om elkaar te versterken”, aldus Marcel van der Berg van Cycle Challenge, Karen van Burg van Beleef de Deltaroute en Barry Popma van De Vitale Revolutie. Het laten zien wat de Delta in huis heeft en dat vitaliteit elkaar daarin raakt en kan versterken: dat is de kracht van het water in de Delta, het inspireert en verbindt anderen om de mensen de Deltawerken en Deltanatuur te gaan beleven, ontdekken en zo te werken hun eigen vitaliteit.

Het beleven van de Deltawerken en de Deltanatuur geeft inspiratie en helpt mee aan het verbeteren van jouw vitaliteit, zingeving, sociale – mentale en fysieke gezondheid. Dit zijn de levensdomeinen van de Vitale Revolutie. Je kan er wandelen, fietsen, watersporten, varen, genieten van de natuur en volop bewegen!

Deze ingrediënten kunnen helpen om te bewegen in het “grootste open water- en natuurpretpark: de Zuidwestelijke Delta”! Het is goedkoop en ligt gewoon voorhanden. Alleen niet iedereen in de Delta is zich daarvan bewust! Om dit samen bekender te maken, besloten de partners De Vitale Revolutie, Beleef de Deltaroute, Dance For Health, Cycle Challenge, Stichting Zeeland Sport & Leisure, Drive tot Connect, Connexxion en natuurlijk ook IVN- Nationaal Park Oosterschelde dit samen voor het voetlicht te brengen. Samen hebben zij zaterdag hiertoe een aftrap gegeven met de eerste multi-vitale pitstop bij de Oosterscheldekering, een van de 13 Deltawerken in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland.

De Oosterscheldekering is speciaal gemaakt om het water in beweging te houden, door de open schuiven voor het behoud van de Oosterscheldenatuur, maar hij kan dicht als het moet om de waterveiligheid te garanderen. Een prachtige veilige plek met daarbij het bijzondere Nationale Park Oosterschelde. We kunnen leven, wonen en genieten via de Deltawerken, rijke natuur, waterveiligheid en alle vormen van beleving. De ingrediënten voor vitaliteit liggen in de Delta.

Gisteren lieten vele partijen en mensen zien bij de georganiseerde pitstop op het Topshuis dat diverse vormen van vitaliteit elkaar kunnen aanvullen en inspireren. Vier watersporttalenten van Stichting Zeeland Sport en Leisure: Rick Jendrusch (freestyle windsurfen), Esmée van Drielen, Finn Kribbe en Shivam Ramdas (allen zeilen) vertelden over hun sportambities om in het buitenland grote prestaties te gaan halen. Stichting Zeeland Sport & Leisure (ZSL) ondersteunt deze talenten en draagt bij aan hun talentontwikkeling. Zij zet topsporttalent uit Zeeland in ter promotie van de regio als ambassadeur voor een duurzame samenleving. De talenten verwelkomde de wielrenners die deelnamen aan de Cycle Challenge.

De oud-topwielrenners Kees Bal, Henny Kuiper, e.a. lieten samen met de 100 andere wielrenners hoe leuk het is om met de Cycle Challenge Schouwen-Duiveland mee te doen. De gidsen van IVN lieten zien dat de Delta wandelend een belevenis zijn en dat de natuurbeleving in het Nationaal Park Oosterschelde een geweldige inspiratie kan zijn en mentaal en fysiek kan helpen weer gezonder te worden.

De diversiteit aan sportieve en inspirerende mensen kwamen samen in een gezamenlijke dans. Dance for Health gaf een geweldige openlucht-dansworkshop en dit liet iedereen bewegen samen met elkaar! Marc Vlemmix uit Rotterdam werd 5 jaar geleden getroffen door de ziekte van Parkinson en 2 jaar later ontdekte hij dat dansen de effecten van deze ziekte kon verlichten. Samen met zijn partner Rosan Chinnoe startte hij Dance For Health en zij brengen nu lotgenoten bijeen om te dansen en daardoor zichzelf prettiger te voelen. Inmiddels is dit initiatief over diverse steden van Nederland succesvol uitgebreid en vanaf september zal ook Dance For Health starten vanuit Curamus in Hulst!

Gisteren ontmoetten de Rotterdamse en toekomstige Zeeuwse cursisten van Dance For Health elkaar en zij lieten zien dat zij zien dat door dansen de gevolgen van Parkinson, Reuma en MS kunnen worden verlicht.

Zeker het bezoek aan het Topshuis, de getijdepoelen van het Nationaal Park Oosterschelde, de Oosterscheldekering en de diversiteit aan ontmoetingen maakten de “schoolreis” van de cursisten vanuit Rotterdam en Hulst helemaal geweldig. De busreis was vanuit Rotterdam met de Oldtimerschoolbus van Drivetoconnect was al een feest. Connexxion Zeeland bleek niet alleen de OV-mogelijkheid in de Delta, maar ook voor dagttours inzetbaar. Zij vervoerden de 10 “dansers” vanuit Hulst naar de Oosterscheldekering. De inwendige mens werd niet vergeten: door de Dailykeet uit Burgh-Haamstede en de ijsjes van Zeeland Case uit Krabbedijke werd daarin goed voorzien!