Cursus: Dans als tool voor fysiotherapie

Een creatieve impuls tot bewegen bij chronische bewegingsaandoeningen

Heb je ook wel mensen in je praktijk die moeilijk in beweging te krijgen zijn? Die met moeite je opdrachten uitvoeren door jou te kopiëren in de spiegel, maar eenmaal thuis aangekomen geen idee hebben hoe dit herhalen? In de 2-daagse cursus van Dance for Health leer je hoe je technieken uit de dans kunt toepassen in de oefentherapie.

Thema: Dans als middel voor de oefentherapie

Doel: De mobiliteit van patiënten verbeteren door focus op lichaamsbewustzijn en creativiteit in de oefenprogramma’s of groepen binnen de fysiotherapie

Doelgroep: Fysiotherapeuten die werken met langdurige oefenschema’s voor patiënten chronische bewegingsbeperkingen zoals met MS, Parkinson of reuma

Werkgebied: Zowel eerste- als tweedelijn

Accreditatie: 12 punten (KNGF)

Cursustijden: 10.00 uur tot 17.00 uur

Minimaal aantal deelnemers: 10

Maximaal aantal deelnemers: 20

Studiebelasting: ongeveer 13 uur

Aantal contactdagen: 2

Verhouding praktijk/theorie: 70/30

Taal: Nederlands

Kosten: €595,- (incl. BTW)

Lunch: Lunch inbegrepen

Locatie: Katshoek 33, Rotterdam

Dag 1: 2 delen theorie, 1 deel praktijk

Dag 2: Geheel praktijk

Toetsing: geen

Na het verstrijken van de uiterlijke inschrijfdatum ontvang je een factuur, deze dient voor aanvang van de cursus betaald te zijn. Resitutie is niet mogelijk.

Cursusdagen:

Dinsdag 2 & woensdag 3 juli 2019
Uiterlijke inschrijfdatum: 20 juni 2019

Tekst loopt door onder video

Beschrijving:

Deze cursus is gericht op de behandeling van patiënten die moeite hebben met bewegen en problemen hebben met hun balans en coördinatie,  zoals bij mensen met Parkinson, MS en reuma. Door op een speelse manier hun eigen creativiteit aan te spreken en hun lichaamsbewustzijn te vergroten begeleid je de cliënt om ook zelfstandig te werken aan hun conditie, balans, kracht, houding en coördinatie om zo hun mobiliteit te vergroten.

Dit zijn dezelfde elementen die een professionele danser elke dag traint om te kunnen schitteren op het toneel. Niet geheel onlogisch vormt dit de basis van de dansmethode van de Stichting Dance for Health. In de danslessen wordt de patiënt middels improvisatie technieken begeleidt tot zijn eigen vrije beweging. In deze praktische cursus worden deze technieken vertaald naar de praktijk van de fysiotherapeut.

Hierbij kun je denken aan de toepassing van muziek, gebruik van metaforen en verbeeldingskracht en elementen uit improvisatietechnieken. Allemaal toegespitst op het initiëren van een specifieke beweging en het stimuleren van de creativiteit, door de patiënt zelf te herhalen in zijn thuissituatie.

Dans is hierbij nadrukkelijk een middel en geen doel. Je wordt niet opgeleid tot dansdocent maar leert middels dans opnieuw vorm te geven aan oefeningen en binnen de fysiotherapie een nieuw kader te scheppen.

Samenvatting: 

  • Praktische 2-daagse cursus
  • Technieken uit de dans als nieuwe tool voor in de oefentherapie
  • Gericht op lichaamsbewustzijn en creativiteit
  • Je leert de toepassing van muziek, gebruik van metaforen en verbeeldingskracht en elementen uit improvisatietechnieken
  • Je krijgt les in de historische Hogbogen in Rotterdam, een unieke werkplek met karakter
  • Met name relevant voor behandeling van patiënten met een chronische bewegingsaandoening
  • Het gebruik van nieuwe kaders om eenzelfde manier van bewegen te initiëren
  • Zelf ervaren, danservaring is niet vereist
  • Lunch inbegrepen
  • Geaccrediteerd voor 12 punten

Docenten: 

Cursusleider: C-Roy Nimako, Fysiotherapeut Metodiq

Dansdocent: Annemarie Labinjo, Dansdocent Dance for Health & oud danser Scapino Ballet Rotterdam

Dansdocent: Francesca Peniguel, dansdocent bij Dance for Health en oud danser bij Conny Janssen Danst, Dansatelier en Internationale Danstheater

Dance for Health 

Stichting Dance for Health ontwikkelt en faciliteert sinds vijf jaar danslessen voor mensen met een chronische bewegingsbeperking zoals MS, Parkinson en reuma. In 2012 is de methode voor Parkinson van Dance for PD uit New York naar Nederland gebracht en door Dance for Health eigen gemaakt en verder ontwikkelt. Inmiddels organiseert de stichting naast danslessen voor Parkinson ook lessen voor MS en reuma volgens een, in samenwerking met o.a. het Maasstad Ziekenhuis, ontwikkelde methode. In Nederland heeft

Dance for Health meer dan 350 dansende leden in ruim 30 lessen verspreidt over het land. De effectiviteit van dans bij mensen met een chronische bewegingsbeperking blijkt groot volgens onderzoeken in Duitsland en Zwitserland. Ook bij MS laat onderzoek van het Albert Einstein College of Medicine in New York zien dat dans het functioneren van de hersenen kan bevorderen.

Samen met het VUmc in Amsterdam doet Dance for Health momenteel verder onderzoek naar de effectiviteit van het dansprogramma bij mensen met Multiple Sclerose. Officiële partners van Dance for Health zijn Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Het Nationale Ballet, Guy & Roni. En werkt samen met ParkinsonNet, Erasmus MC, VUmc en het Maasstad Ziekenhuis.

Aanmelden:

Ik meld me aan voor de 2-daagse cursus op:

Aanhef:
De heerMevrouw

Naam

Adres

Postcode & woonplaats

E-mailadres

Telefoon

Allergie informatie voor lunch

Hoe heb je ons gevonden?