Nieuws

Cursus Dans als tool voor fysiotherapie

Nadat een enthousiaste groep afgelopen juni de eerste cursus ‘Dans als tool voor fysiotherapie’ gevolgd heeft zijn er dit najaar nog eens twee cursussen speciaal voor fysio- en oefentherapeuten.

Heb je ook wel mensen in je praktijk die moeilijk in beweging te krijgen zijn? Die met moeite je opdrachten uitvoeren door jou te kopiëren in de spiegel, maar eenmaal thuis aangekomen geen idee hebben hoe dit herhalen? In de 2-daagse cursus van Dance for Health leer je hoe je technieken uit de dans kunt toepassen in de oefentherapie.

Deze cursus is gericht op de behandeling van patiënten die moeite hebben met bewegen en problemen hebben met hun balans en coördinatie,  zoals bij mensen met Parkinson, MS en reuma. Door op een speelse manier hun eigen creativiteit aan te spreken en hun lichaamsbewustzijn te vergroten begeleid je de cliënt om ook zelfstandig te werken aan hun conditie, balans, kracht, houding en coördinatie om zo hun mobiliteit te vergroten.

Dit zijn dezelfde elementen die een professionele danser elke dag traint om te kunnen schitteren op het toneel. Niet geheel onlogisch vormt dit de basis van de dansmethode van de Stichting Dance for Health. In de danslessen wordt de patiënt middels improvisatie technieken begeleidt tot zijn eigen vrije beweging. In deze praktische cursus worden deze technieken vertaald naar de praktijk van de fysiotherapeut.

Hierbij kun je denken aan de toepassing van muziek, gebruik van metaforen en verbeeldingskracht en elementen uit improvisatietechnieken. Allemaal toegespitst op het initiëren van een specifieke beweging en het stimuleren van de creativiteit, door de patiënt zelf te herhalen in zijn thuissituatie.

Dans is hierbij nadrukkelijk een middel en geen doel. Je wordt niet opgeleid tot dansdocent maar leert middels dans opnieuw vorm te geven aan oefeningen en binnen de fysiotherapie een nieuw kader te scheppen.

 

Cursusdagen:

Zaterdag 29 & zondag 30 september

Zaterdag 24 & zondag 25 november

 

Locatie:

Station Hofplein, Katshoek 33, Rotterdam

 

Meer informatie en aanmelden kan via deze link.