Stichting Dance for Health

‘Change people’s life through movement’

Met bovenstaand motto zet de stichting zich in om met dans de kwaliteit van leven, in bijzonder dat van mensen met Parkinson, Reuma en MS te verbeteren. Stichting Dance for Health werd in 2013 opgericht door Marc Vlemmix, voormalig artistiek directeur van Danshuis Station Zuid in Tilburg. Marc is naast gepassioneerd dansliefhebber, ook Parkinsonpatiënt. In de dansstudio’s vond hij in dans zijn oplossing voor zijn chronische bewegingsaandoening, op de dansvloer gooide hij zijn ‘Parkinson-harnas’ van zich af en transformeerde van patiënt naar danser.

Deze ervaring deelt hij sinds 2013 met gelijkgestemden. Sinds die tijd is Dance for Health uitgegroeid tot leider op het gebied van Dans & Gezondheid in Nederland. Ook op het internationale veld is de stichting een gerenommeerde speler, met partnerships met o.a. Dance for PD in New York en Step Up for Parkinson’s in Malta.

Door dans vrijer bewegen

Vanuit zijn achtergrond als artistiek directeur van een danshuis heeft Marc een methode ontwikkeld waar mensen met Parkinson door dans zich beter en vrijer gaan bewegen. Deze methode is gebaseerd op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York en werd met de hulp van internationale experts verder verfijnd. Vanuit eigen onderzoek, kennis uit het medische veld en de praktijkervaring uit de lessen zijn de afgelopen jaren ook programma’s ontwikkeld voor andere bewegingsbeperkingen, zoals Multiple Sclerose (MS) en Reuma.

Inmiddels is Dance for Health uitgegroeid tot een gemeenschap van meer dan 350 dansers en 35 docenten door het hele land. Wekelijkse worden op meer dan 30 locaties in het land lessen gegeven voor Parkinson, Reuma en Multiple Sclerose. Alle docenten bij Dance for Health zijn intern opgeleid en gecertificeerd. De stichting heeft met het ‘Huis voor Dans & Gezondheid’ een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma waarin met internationale partners ervaringen worden opgedaan en uitgewisseld en de dansmethode verder wordt ontwikkeld.