Fitter en energieker

Wil jij je fysiek en mentaal lekkerder voelen, maar denk je dat dit niet meer mogelijk is? Dance for Health zet mensen letterlijk en figuurlijk in beweging.

Parkinson, Reuma en MS kunnen het gevoel van contact met je lichaam verstoren. Veel gangbare bewegingen zoals lopen, schrijven, iets vastpakken, die de meeste mensen als vanzelfsprekend ervaren, worden moeilijker en dat heeft grote invloed in het dagelijks leven.

De Dance for Health programma’s combineren kennis en specifieke ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie. Door middel van dans, muziek en verbeeldingskracht werken we aan balans, flexibiliteit, kracht, coördinatie en houding. In de fysieke training wordt ook je creativiteit geprikkeld, zodat je je eigen kracht en mogelijkheden kunt (her)ontdekken. Daardoor ga je je energieker, fitter en beter voelen.

Extra foto 003

Marc Vlemmix

Hoe het begon

Dance for Health is opgericht door Marc Vlemmix, voormalig artistiek leider van danshuis Station Zuid en in 2010 gediagnostiseerd met Parkinson. De stichting ontwikkelde een eigen dansmethode gebaseerd op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York.

“Op 37 jarige leeftijd kreeg ik de diagnose Parkinson. Een tijd lang heb ik geprobeerd het te negeren, maar het werd van kwaad tot erger. Er moest wat gebeuren. Het antwoord bleek recht voor mijn neus te liggen: Dansen! Als directeur van een professioneel danshuis werd ik elke dag omringd door professionele dansers, die op een creatieve manier met hun lijf werken. Ik vroeg mijn toenmalig balletmeester mij dansles te geven. Dat begon stijf en onwennig, maar het gaf me al snel een gevoel van vrijheid. Bewegen kon ook gewoon weer leuk zijn. Al snel ontdekte ik dat dansen mij helpt mijn motoriek te verbeteren en om hernieuwd vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.” – Marc Vlemmix, initiator Dance for Health

Bewegingsprogramma’s

Dance for Health brengt de kennis en kunde vanuit de artistieke en medische werelden bij elkaar.

Bij mensen met Parkinson is dansen niet het eerste wat er in je opkomt. Toch hebben ze meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Een professionele danser traint zijn hele leven elke dag om te kunnen schitteren op het toneel. Hij werkt hard aan de beheersing van evenwicht, kracht, coördinatie, houding en flexibiliteit. Juist deze vaardigheden worden het eerst aangetast bij mensen met Parkinson. Het is dan ook een logische gedachte, dat wanneer iemand met Parkinson dagelijks traint en werkt aan deze vaardigheden, hij net als een danser kan bereiken wat hij wil in het dagelijks leven. Een belangrijke voorwaarde voor succes is, dat het bewegingsprogramma verder moet reiken dan een fysieke inspanning, die gericht is op het bestrijden van symptomen. Want dans is meer: het is esthetisch en vertegenwoordigt schoonheid en emotie. In dans en de uitvoering daarvan is esthetiek een weg om de kinesthetische, cognitieve en affectieve domeinen samen te brengen in een ervaring van lichaam, geest en ziel. Waar de dans als bron veelal esthetisch is, proberen we ons als Dance for Health niet op het esthetische resultaat te richten. Het gaat meer om het ervaren van een moment van werkelijk ‘zijn’ en van het uitdrukking geven aan jezelf via het lichaam. We prikkelen de geest en verbeeldingskracht.

De laatste jaren is de methode beproefd en verfijnd. Deze methode is vastgelegd in een handboek voor docenten en bevat theorieën, didactische vaardigheden, tools en formats.

Oorspronkelijk was deze methode specifiek voor mensen met Parkinson, maar inmiddels is het doorontwikkeld voor mensen met Reuma en MS.

Extra foto 002

Bewegen op muziek is effectief

Het is al langer bekend dat blijven bewegen voor mensen met bewegingsbeperkingen goed is. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar Parkinson en Dans in Duitsland en Zwitserland laat zien dat bewegen in de vorm van dans op vele niveaus bijzonder effectief kan zijn. “Wekelijkse danslessen hebben direct effect op stijfheid, fijne motoriek en gezichtsuitdrukking. Bovendien is de kwaliteit van leven van patiënten en hun verzorgers verbeterd. Kortom, dans is een zeer efficiënte activiteit om de mobiliteit en het welzijn van Parkinsonpatiënten te verbeteren”. Bewegen op muziek is dan een welkome aanvulling op alles wat al moet, omdat het leuk is!