Dansprogramma's voor Parkinson, Reuma en MS

Wil jij je fysiek en mentaal lekkerder voelen, maar denk je dat dit niet meer mogelijk is? Dance for Health zet mensen letterlijk en figuurlijk in beweging.

Parkinson, Reuma en MS kunnen het gevoel van contact met je lichaam verstoren. Veel gangbare bewegingen zoals lopen, schrijven, iets vastpakken, die de meeste mensen als vanzelfsprekend ervaren, worden moeilijker en dat heeft grote invloed in het dagelijks leven.

De Dance for Health programma’s combineren kennis en ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie. Door middel van dans, muziek en verbeeldingskracht werken we aan balans, flexibiliteit, kracht, coördinatie en houding. In de fysieke training wordt ook je creativiteit geprikkeld, zodat je je eigen kracht en mogelijkheden kunt (her)ontdekken. Daardoor ga je jezelf energieker, fitter en beter voelen, zowel fysiek als mentaal.

Extra foto 003

Evenwicht, kracht, coördinatie, houding en flexibiliteit

Bij mensen met een chronische bewegingsbeperking is dansen niet het eerste wat er in je opkomt. Toch heeft het meer met elkaar te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Een professionele danser traint zijn hele leven om te kunnen schitteren op het toneel. Hij werkt hard aan de beheersing van evenwicht, kracht, coördinatie, houding en flexibiliteit. Juist deze vaardigheden worden het eerst aangetast bij mensen met aandoeningen zoals Parkinson, MS en Reuma. Het is dan ook een logische gedachte, dat wanneer iemand met bijvoorbeeld Parkinson dagelijks traint en werkt aan deze vaardigheden, hij net als een danser kan bereiken wat hij wil in het dagelijks leven.

Regelmatig bewegen op muziek is bewezen effectief

Het is al langer bekend dat blijven bewegen voor mensen met bewegingsbeperkingen goed is. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar Parkinson en Dans in Duitsland en Zwitserland laat zien dat bewegen in de vorm van dans op vele niveaus bijzonder effectief kan zijn. “Wekelijkse danslessen hebben direct effect op stijfheid, fijne motoriek en gezichtsuitdrukking. Bovendien is de kwaliteit van leven van patiënten en hun verzorgers verbeterd. Kortom, dans is een zeer efficiënte activiteit om de mobiliteit en het welzijn van Parkinsonpatiënten te verbeteren”. Bewegen op muziek is dan een welkome aanvulling op alles wat al moet, omdat het leuk is!

Kennis en kunde vanuit de artistieke en medische wereld

Een belangrijke voorwaarde voor succes is, dat het bewegingsprogramma verder moet reiken dan een fysieke inspanning, die gericht is op het bestrijden van symptomen. Want dans is meer: het is esthetisch en vertegenwoordigt schoonheid en emotie. In dans en de uitvoering daarvan is esthetiek een weg om de kinesthetische, cognitieve en affectieve domeinen samen te brengen in een ervaring van lichaam, geest en ziel. Waar de dans als bron veelal esthetisch is, proberen we ons als Dance for Health niet op het esthetische resultaat te richten. Het gaat meer om het ervaren van een moment van werkelijk ‘zijn’ en van het uitdrukking geven aan jezelf via het lichaam. We prikkelen de geest en verbeeldingskracht.

Nieuwsgierig?
Het is altijd mogelijk een gratis proefles te volgen. Stuur hiervoor een mail met je contactgegevens en de stad van je keuze via het contactformulier.